Menu stworzone przez naszego Szefa Kuchni- Sebastiana Stachurę oparte jest na czterech żywiołach. Jest to koncept, który łączy filozofię natury z gastronomią.
Obie tworzą razem spójną narrację, gdzie każdy żywioł odpowiada określonym składnikom i technikom kulinarnym.
Ogień - Mięso
Nasza specjalność- najmocniejszy z żywiołów, będący odzwierciedleniem nazwy naszego hotelu- Ferreus- co oznacza ogień , stal. Mięso symbolizuje energię i intensywność. Ogień przez pieczenie, grillowanie czy smażenie, wydobywa z niego pełnię smaku, tworząc potrawy z wyrazistym, karmelizowanym smakiem.
Do przygotowania ich użyte będą wysokiej jakości produkty regionalne- jagnięcina z Podhala, polędwica z Pniew.
Powietrze – Drób
Drób dzięki swojej delikatności i lekkości symbolizuje powietrze. Przygotowywany na sposoby uwydatniające jego subtelną teksturę takie jak pieczenie, duszenie czy gotowanie w niskiej temperaturze, odzwierciedla zwiewność i zwinność.
Woda – Ryby i Owoce Morza
Ryby i owoce morza oddają zmienność i świeżość wody. Ich delikatne, świeże smaki podkreśla gotowanie na parze, grillowanie czy użycie bulionów rybnych. Wymienione sposoby na ich przyrządzenie wprowadzają do potraw uczucie lekkości.
Ziemia – Dania Wegetariańskie
Rośliny symbolizują stabilność i obfitość ziemi. Dania wegetariańskie oparte na warzywach, ziarnach i korzeniach, oddają naturalność i siłę, oferując bogactwo smaków i tekstur.
Siła/ energia/ intensywność
Pikle/ kurki/ cebula/ musztarda francuska/ aioli szczypiorkowe/ plastyczne żółtko/ pieczywo
Selekcja sałat/ karmelizowane orzechy/ owoce sezonowe/ vinegret malinowy
Chips z boczku/ puree maślane/ prażona cebula/ jajko
Warzywa sezonowe/ morele/ orzechy/ pędy sosny/ sos własny/ puree pietruszkowe
Czerwona cebula/ malina/ mleczny demi glace
Warzywa/ krokiet ziemniaczano-chrzanowy/ oscypek/ kwaśna śmietana
Młoda marchew/ ziemniaki z ogniska/ sos z zielonego pieprzu
Kalafior/ salsa z ogórka małosolnego/ papryka/ sos tymiankowy/ puree maślane
Mus z orzechów laskowych/ pralina/ biszkopt/ mus z owoców leśnych
Donatus – Zweigeltrebe
Pierre Gaillard – St Joseph Rouge
Delikatność/ lekkość/ zwiewność
Seler naciowy/jeżyny/ orzechy/ jogurt/ sorbet malinowy
Sałata rzymska/pomidory cherry/chipsy z boczku/ parmezan/ sos sardelowy
Pierożki z gęsiną/ warzywa korzenne
Czerwona kapusta/ krucha tarta/ jabłka łąckie w żubrówce / sos tymiankowy
Krem z mascarpone / mus malinowy/ owoce sezonowe
Castello di Poppiano - Chianti colli fiorentini
Leuta – Cabernet Franc IGT Toscana
Zmienność/ świeżość/ delikatność
Ogórek małosolny/ jabłko/ cebula/ musztarda francuska/ rokitnik
Selekcja sałat/ warzywa sezonowe/ vinegret/ rokitnik/ chips gryczany
Puree pietruszkowe/ gołąbek rybny
Brukselka/ szyjki rakowe/ czarna soczewica/ sos z raków rzecznych
Por/ fasola/ dziki brokuł/ puree z pietruszki/ sos z cydru jabłkowego
Krewetki/ wino białe/ natka
Likier dziki bez
Hajdu Tamas – Zoldveltelini
Tenuta Roveglia – Lugana DOC Limne
Stabilność/ obfitość/ bogactwo smaków
Soja/ kawior bazyliowy/ chips gryczany
Cieciorka/ botwinka/ chrupiące warzywa/ precel
Kurki/ pieczarki/ szczypiorek/ prażona gryka/ śmietana wegańska/ oliwa pietruszkowa
Konfitura z czerwonej cebuli i malin/ orzechy / winogrona
Lagar de Moha - Sauvignon Blanc ecologico Sapientia
Maison Boeckel – Sylvaner „Zotzenberg” Grand Cru
Pomidory/ paluch drożdżowy
Frytki/ mizeria
Parmezan
Sos waniliowy/ owoce sezonowe
Beza
wybór herbat
Tonic
pomarańczowy | jabłkowy
gazowana | niegazowana
wódka / triple sec / sok z cytryny / sok żurawinowy
triple sec / likier z czarnego bzu / likier z brzoskwini / chambord / limonka
wódka waniliowa / marakuja / likier karmelowy / limonka
wódka waniliowa / kahlua / espresso
aperol / wino musujące/ woda sodowa
gin / red vermouth / campari
whiskey Jack Daniel's / sok z cytryny / syrop cukrowy / białko
biały rum / limonka / cukier trzcinowy / mięta / woda gazowana / kruszony lód
tequila / likier zielone jabłko / limonka / liście kafiru / syrop cukrowy
gin / bazylia / syrop bazyliowy / limonka / wino musujące
świeża bazylia / syrop bazyliowy / limonka / napój imbirowy
sok jabłkowy / sok żurawinowy / syrop truskawkowy / limonka / mięta
herbata earl grey / syrop brzoskwiniowy / sok z cytryny / woda niegazowana
Restauracja Art Deco
Skosztuj niesamowitych dań przygotowanych przez naszego Szefa Kuchni Pawła Górskiego!
Kontakt
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Stalprodukt S.A., Wygoda 69, 32-700, Bochnia Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .